Hur skulle det låta om man behandlade bankrån på samma sätt som våldtäkt?

“De tre män som åtalats för grovt utnyttjande av ett av Nordeas bankkontor i Tumba förra året, friades på tisdagen av Högsta domstolen. Det går inte att konstatera att banken, enligt lagens mening, var i ett hjälplöst tillstånd när upp till sju män försvann med stora summor pengar förra året, menar HD. – Flera faktorer spelar in i målet, säger Riksåklagaren. Bland annat måste man ta hänsyn till bankens rykte vid utnyttjandetillfället. Det var allmänt känt att bankkontoret förvarade pengar i lokalen, de till och med annonserade om det vid tillfällen. Och det vet vi ju alla hur giriga människor är – de ska bara ha och ha, kommenterar Riksåklagaren. – Sen bar flera av banktjänstemännen dyra kostymer och klockor. Man måste beakta hur såna signaler uppfattas av andra. De här unga bankkamrererna vill ju gärna efterlikna sina idoler Wallenberg och Treschow och det kan misstolkas av omgivningen.

Dessutom står ord mot ord i Tumbamålet. Banken hävdar att den var i ett hjälplöst tillstånd och blev tvingad att ge männen pengar. De anklagade männen hävdar däremot att banken visste vad den gjorde och gav dem pengarna frivilligt. – Vad man måste ta med i beräkningen, avslutar Riksåklagaren, är att i dessa tider av låga räntor och lockande bolåneannonser, så kan det vara svårt för parterna att avgöra om det rör sig om ett lån eller ett rån.”

Kvinnan sa gång på gång att hon inte ville. Skrek så högt att hon till slut svullnade upp i halsen och inte kunde skrika mer. ‘Jag uppfattade hennes nej som en del av det sexuella spelet’, säger gärningsmannen. Lunds tingsrätt tyckte att det lät rimligt och friade honom från misstankarna om våldtäkt. Det är inte första gången något sånt här händer. Texten ovan skrev jag för ca tio år sen i samband med det då aktuella Tumbamålet (den dök först upp i satirtidningen Nya Söndagsnisse-Strix och sen i min bok På Y-fronten intet nytt). Den är bara ett av många exempel på när man vänder på steken för att visa hur absurda resonemangen kring våldtäktsmål är. Det här utdraget från ett kommentarsfält är ett annat, färskare, exempel:

FireRape

Inte för att det verkar hjälpa. 2012 anmäldes 6 203 våldtäkter i Sverige. Mörkertalet uppskattas till mellan 80 och 90 procent. Räknar man sen in hur få som går vidare till åtal (ca 7% 2010), och ytterligare hur få som får fällande dom (en dryg tredjedel frias, jämfört med 5% i andra typer av brottsmål), får man nog räkna andelen gärningsmän som faktiskt åker dit för vad de gjort i promille snarare än procent. Tänk om det var lika lätt att komma undan med bankrån.

Historien upprepar sig gång på gång. Med samma bisarra resonemang bakom.
Bis-res #1: Det som jag och många andra har drivit med, nämligen att bevisbördan av någon besynnerlig anledning hamnar på offret. Var man full? Vad hade man på sig? Vad har man för rykte? Var det verkligen ett nej och inte ett svårflirtat ja?

Yfrontillkap18

Bis-res #2: Tolkningsföreträdet för vad som egentligen inträffade landar hos gärningsmannen. “Jahaaa, hon ville alltså inte, och jag som trodde att stolen hon kastade på mig, flyktförsöken och skriken på hjälp ut genom fönstret var en del av förspelet. Oops!” Eller hur var det mannen som nyligen friades, trots att kvinnan skrek nej tills halsen svullnade, nu uttryckte det: “Sättet hon sa nej på nu var väldigt bekant för mig som en del av sexet, jag kände igen det från andra tjejer.” Så killar, våldta så mycket ni vill! Dra bara fram “Men på min gata i stan”-försvaret inför domaren och du har ett stensäkert Get Out of Jail Free-card.

(Om vi vänder på brottsteken igen:
‘Konstapeln! Hen stal min plånbok!’
‘Men du log ju och önskade en bra dag, det kan tolkas som ett tyst medgivande då tillskottet av dina pengar klart och tydligt gjorde tjuvens dag bra.’)

Bis-res #3: Att gå omkring och vifta med sin kvinnlighet och sexualitet framför pilska män (läs: alla med Y-kromosom) är som att släppa in en barbequesås-insmord griskulting bland en flock utsvultna Rottweilers. Naturen har sin gång.

Det här blir problematiskt inte minst för att domstolarnas tolkning av “sexuellt utmanande” även tycks inkludera nunnor som gjutit in sig själva i betong och sänk ned sig i Marianergraven. Du kan aldrig vinna som kvinna. Men den stora skandalen är att resonemanget likställer mäns intellektuella förmåga i sexuella situationer någonstans i höjd med ett virusangrepp.

Vi behöver dräpa två myter här. Den ena att våldtäkt främst sker pga okontrollerbar upphetsning. Våldtäkt handlar i grund och botten inte om sex. Den handlar om makt och kontroll över en annan människa. Att sätta någon på plats. Det är den ultimata “Fy! Spring och lägg dig i korgen!”-åthutningen. Och för att tok-resonera på det sättet behöver man A: sortera upp människor och deras värde efter någon illa hemkokt rangskala, B: inbilla sig att någon på ‘en lägre stegpinne’ i denna rangordning fått idéer och börjat röra sig uppåt i brott mot alla regler och bestämmelser.

Den andra myten är den om mäns könsdrift som en laddad, osäkrad pistol – man får fan skylla sig själv om man leker med den. Vi män har utan att protestera gått med på att förminskas till tvåbenta testosteronbehållare där hjärnan bara används vid konstruktion av klaffbroar och inloppsventiler, och kuken sköter resten. Vettefan varför. Kanske för alla vinster som uppenbarligen kommer med att man gömma sig bakom sitt primitiva rykte. Att man bekvämt kan skylla allt från ojämställdhet till sexualbrott med ett “the defendant claims innocence due to Y chromosome-related mental incompetence at the time”.

Att förvanska, förminska och förnedra båda könen på det här sättet i domstolarna (och samhället i övrigt) är fan primitivare än om SMHI skulle börja köra sin prognoser på det här sättet: “Efter ett bråk med Loke är Tor väldigt arg och är ute bland molnen och viftar med hammaren Mjölner, så vi har åska och nederbörd att vänta över Östergötland och delar av Närke.” Det är 2014 nu, vi borde inse att det var väääääääääääääääääldigt länge sen vi slutade med att släpa knogarna i marken och bli rädd för månen.

Vi dras med uråldriga hitte på-könsroller som är så mögliga att Miljöförvaltningen skulle stänga ned verksamheten vid en inspektion. Vi har så sjukt många skäl att ifrågasätta, sanera och uppdatera dem. För alla inblandades skull. Låt oss. Please!

PaYfronten

 

Läser: Joyce Carol Oates: The Accursed
Lyssnar på: Eyes Set To Kill 
Tittar på: Oddities 
Gör: Fryser & sover